Architectuurprijs Kortrijk 2022

Toekomststraat 8

Het project behelst de renovatie van een bel-etage woning uit 1920, gesitueerd in een zijstraat van de Doorniksewijk, op wandelafstand van het station.

 

Eigenaar: Valerie Doutreluingne
Architect: Valerie Doutreluingne - Atelier Toekomst
Foto’s: Johnny Umans & PxL

 
 
 

Het project behelst de renovatie van een bel-etage woning uit 1920, gesitueerd in een zijstraat van de Doorniksewijk, op wandelafstand van het station. Het pand krijgt een dubbele functie. De eerste twee niveaus worden na renovatie als architectenkantoor gebruikt. Daarboven situeert zich een duplexappartement, uitlopend in eigen buitenruimte met zicht op het rijkelijke en diverse groen van de aangrenzende parktuin.

De woning werd grondig verbouwd waarbij de achterbouw integraal tegen de vlakte ging. Het professionele gedeelte en het woongedeelte delen dezelfde entree, maar zijn intern gescheiden binnenin het gebouw. Zo ontstaat een circulatie zonder dat beide gebruikers elkaar storen. Er is voor gezorgd dat het gebouw zonder bijkomende structurele ingrepen terug tot één gezinswoning kan worden omgebouwd.

De vroegere woning miste aan de tuinzijde een directe connectie tussen binnen en buiten. In het nieuwe ontwerp werd er een tuinkamer op het niveau van de stadstuin geplaatst. Er werd gekozen om de trap parallel met de achtergevel te plaatsen. De erker boven de trap geeft het trapvolume de nodige hoogte alsook de nodige lichten en zichten voor de bel-etage verdieping

 

Architectuurprijs Kortrijk 2022

Een organisatie van